Reklama

Zvětšení prsu je niterným vyjádřením ženství

Doporučujeme
20. Aug 2024
41 zobrazení
Zvětšení prsu je niterným vyjádřením ženství

Počet žen, které se rozhodnou podstoupit chirurgické zvětšení prsu, neustále roste. Na základě statistik se uvádí, že posledních 35 let si nechaly provést tento zákrok minimálně 3 miliony žen. Důvod není těžké pojmenovat – větší poprsí je tradičně vnímáno nejen jako symbol ženské krásy, ale především plodnosti a mateřství. Latinské slovo pro prs „mamma“ nepřipomíná český výraz pro maminku náhodou. Zdá se, že tato představa je hluboce zakořeněna v našem kolektivním nevědomí.

Zajímavé je, že velikost prsou řeší hlavně ženy. Mužům – navzdory tomu, co všechno se o nich povídá – jde v milostných a partnerských vztazích o jiné hodnoty. Když zůstaneme u těla, tak první věc, kterou u potenciální partnerky zkoumají, jsou jejich oči. Alespoň to tvrdí psychologické studie. Ženám na jejich prsou záleží mnohem víc, je to konečně jejich tělo a ony mají právo se v něm cítit dobře. Pokud ženě zvětšení poprsí zvýší sebevědomí a vrátí životní elán, nemá cenu jí to rozmlouvat a její partner jistě ocení i všechny tyto sekundární důsledky zákroku. Většinou se ženy uchylují ke zvětšení prsu po kojení nebo v případě, že se jim podaří výrazně zhubnout, ale mnoho mladých dívek, které se chtějí stát modelkami nebo herečkami, plastikou řeší svoje uplatnění na trhu práce. Implantátům se říká zkrášlovací doplněk.

Sympatická varianta k silikonům

Zvětšování poprsí pomocí silikonových implantátů vstoupilo na půdu moderní medicíny počátkem 60. let. Od roku 1962, kdy byla s jejich pomocí provedena první plastická augmentace prsu, uplynula již dost dlouhá doba na to, aby byly vyloučeny všechny negativní vedlejší účinky, které byly implantátům v počátcích přisuzovány. Dnes už můžeme s jistotou tvrdit, že silikonové implantáty nezpůsobují rakovinu ani jiná onemocnění a nemají rovněž žádný negativní vliv na kojence. Navíc díky vědeckému pokroku se zdokonalily natolik, že je tělo bez problémů a rychle přijímá a nečiní problémy při kojení. Skvělá alternativa při operaci je možnost transplantace vlastní tukové tkáně, která se odejme z břicha, stehen nebo boků klientky (případně i z jiných míst, kde je ho přebytek) a vloží se na příslušná místa v prsou. Klientka se tak zbaví tuku bez liposukce.

 

Hotovo za 60 minut

Z hlediska doby trvání je zvětšení prsu relativně krátkou operací, zákrok, při němž je nutná celková anestezie, trvá zhruba jednu hodinu. Během něho operatér (plastický chirurg) nařízne jemně tkáň pod prsem, v podpažní jamce nebo v okolí prsního dvorce a vzniklou dutinu vyplní implantátem. Řez se rychle zase zašije a je hotovo. Hospitalizace po zákroku obvykle trvá 1 – 2 dny, následná rekonvalescence je zhruba měsíční. Z hlediska ceny je operace relativně levnou záležitostí, pohybuje se řádově v desítkách tisíc korun.

 

Je třeba skoncovat s asymetrií

Pro někoho může být překvapivá skutečnost, že zvětšení prsu je v některých případech zdravotní indikací, výkonem, který nařídí lékař a který plně hradí zdravotní pojišťovna. Zvětšením prsu se totiž řeší velká asymetrie prsou, stav, kdy jeden z prsů je výrazně (alespoň o dvě velikosti) větší než druhý. Pokud se taková nesouměrnost ponechá bez nápravy, vede k bolestem zad, těžké skolióze a jiným problémům se zády nebo se může negativně podepsat na duševním zdraví ženy.

 

Méně je rozhodně více

Přirozenost zvětšeného poprsí a rychlý návrat do běžného a plnohodnotného života po zákroku jsou dány tím, že odborníci doporučují zvětšení o jednu, maximálně dvě velikosti. Operace krásu ženy pouze zvýrazňuje, nevytváří ji.

Co je pro vás symbolem ženství? Co si myslíte o modelkách nebo herečkách se silikonovými implantáty? Je několik desítek tisíc za zvětšeni poprsí přijatelná cena?

Komentáře

K tomuto příspěvku nebyly přidány žádné komentáře

Přidat nový komentář

Pro přidání nového komentáře musíte být přihlášeni. Přihlásit se