Reklama

Tyčový magnet – jak vypadá a k čemu se vám hodí?

Doporučujeme
21. Aug 2024
47 zobrazení
Tyčový magnet – jak vypadá a k čemu se vám hodí?

Co je tyčový magnet? Magnet ve tvaru tyče, tyčky, válečku. Dnes jsou k dispozici většinou silnější neodymové magnety. Jsou to v současnosti nejsilnější běžně dostupné permanentní magnety, fungují bez elektřiny a udrží mnohonásobek své hmotnosti. K čemu se vám mohou tyčové magnety a magnetické tyčky hodit? Podívejte se na příklady použití v praxi.

 

Větší délka než průměr = magnetická tyč

Pokud je průměr kulatého magnetu větší než jeho výška, jedná se o magnetický kotouč, kotoučový magnet. Jestliže je magnet delší, než je jeho průměr, je to magnetická tyč, tyčový magnet.

 

Dvě magnetizace tyčových magnetů

Tyčové magnety bývají magnetizované dvěma různými způsoby – axiálně a diametrálně. Axiální magnetizace magnetu znamená, že má tyčový magnet póly na kruhových ploškách. Dvě magnetické tyčky se tak k sobě přicvaknou svými konci, čímž vznikne delší magnetická tyč.

Je-li magnet magnetizovaný diametrálně, má póly na svých delších stranách. Dva tyčové magnety s diametrální magnetizací se pak k sobě přicvaknou svými boky a můžete z nich sestavit například prstenec či náramek na ruku.

 

Neodymové tyče se dají snadno uchopit

Magnetické tyčky a tyče se dají dobře chytit rukou a přemístit, hlavně ty s klasickou axiální magnetizací na malých ploškách. Díky tomu magnet přicvaknutý na magnetické kovové nástěnce stojí a můžete jej snadno přemístit jinam.

Tyčové magnety mohou posloužit jako kancelářské magnety, magnetky na lednici, také při školní výuce nebo na prezentační a propagační účely.

 

Použití v automotive, průmyslu i propagaci

Tyčové magnety bývají součástí snímačů v automobilech a strojích ve výrobě, průmyslu, ale dobře poslouží také pro prezentační účely.

Tip: Všechny typy magnetů seženete na webu Unimagnet.cz

Díky tomu, že mají stříbřitou barvu, vypadá dobře, když pomocí nich přicvaknete například propagační plakáty v obchodě, vzorkovně nebo prezentaci na výstavě či veletrhu.

 

Tyčové magnety chrání stroje i vaše zuby

Jak mohou tyčové magnety chránit váš chrup? Zachytí šrouby. Bývají totiž součástí magnetických separátorů ve mlýnech i jinde v potravinářství.

Magnetická síla odstraňuje z obilí a dalších sypkých i tekutých hmot nežádoucí kovové feromagnetické částice, třeba uvolněné šrouby z kombajnů při žních, strojů i kovové piliny vzniklé obrušováním technologií. Jinak by se mohly kovové částice dostat třeba až do pečiva.

Silné neodymové tyčové magnety tak chrání vaše zdraví.

Komentáře

K tomuto příspěvku nebyly přidány žádné komentáře

Přidat nový komentář

Pro přidání nového komentáře musíte být přihlášeni. Přihlásit se