Superpotraviny (anglicky Superfoods) se vyznačují výjimečným obsahem zdraví prospěšných látek, jedná se především o vitaminy, minerály, antioxidanty, proteiny, enzymy a vlákninu. Některé z nich se běžně pěstují i u nás (možná vás to překvapí, ale mezi superpotraviny patří například červená řepa či borůvky), ale ty z exotických krajů jsou často méně známé a někdy ani nevíme, jakou rostlinu si pod neobvyklým názvem vlastně představit. Pojďme se proto stručně seznámit se třemi z těch nejoblíbenějších a vyhledávanějších superpotravin.
Zdroj: Pixbay
Chia semínka
- zdrojem slavných Chia semínek je šalvěj hispánská, jejíž domovinou jsou hornaté oblasti Střední Ameriky (význam této jednoleté rostliny a jejích semen rozpoznali již Aztékové, dokonce ji používali při svých rituálech a náboženských obřadech)
- název je odvozený od mexického státu Chiapas
- semínka jsou drobná o velikosti okolo 1 milimetru a mají šedou až černou barvu
- jsou bohatá na oleje, ty tvoří až 30 % obsahu
- kromě mnoha dalších živin mají významný obsah omega 3 nenasycených mastných kyselin a vápníku
Maca peruánská
- správně se jedná o rostlinu s názvem řeřicha peruánská, také ona pochází z hor, konkrétně z jihoamerických And (a pro změnu si ji oblíbili Inkové, kteří ji pro její účinky již v dávné minulosti pěstovali)
- můžeme se setkat také s pojmenováním peruánský ženšen nebo peruánská viagra
- z rostliny je využívaná především její bulva, která má vysokou výživovou hodnotu
- z nejdůležitějších obsažených látek uveďme sacharidy, minerály, vitaminy a aminokyseliny
- je oblíbená zejména pro schopnost dodat energii, zvýšit libido a často je užívaná při mužské a ženské neplodnosti
Chlorella
- pod tímto poměrně krkolomným pojmenováním se skrývá sladkovodní jednobuněčná řasa
- řadí se také mezi tzv. zelené potraviny
- je bohatá především na vitaminy, minerály, proteiny, enzymy a chlorofyl (má vysoká obsah zeleného barviva)
- kvůli blahodárnému vlivu na lidský organismus je pěstována ve velkém, a to hlavně na ostrově Taiwan v jihovýchodní Asii
Komentáře