Reklama

Pro bezpečné lyžování je nutné hlavně vhodné vybavení

Doporučujeme
22. Aug 2024
40 zobrazení
Pro bezpečné lyžování je nutné hlavně vhodné vybavení

Lyžování sice v našich zeměpisných šířkách není tak oblíbený sport jako třeba cyklistika, ale vzhledem k tomu, že nemáme žádné velehory, je u nás milovníků sjezdovek přeci jen překvapivě dost.

 

Hlavně se teple obléknout

Sjezdovky jsou až na výjimky v provozu pouze v zimních měsících, takže je potřeba se před lyžováním dostatečně teple obléknout.

To však neznamená navléct si na sebe bezhlavě deset vrstev a vyrazit sportovat. Místo rozličných divokých kombinací je lepší pořídit si kvalitní termoprádlo, co dokáže zahřát i v několika málo vrstvách.

Základem je hlavně spodní prádlo. To by mělo nejen zahřívat tělo, ale zároveň i odvádět pot. Lyžování je fyzicky docela náročný sport a člověk se během něj obvykle celý zpotí. A být zpocený v mrazu není žádná lahoda.

Součástí oblečení by měly být i speciální chrániče, které dokáží v případě pádu ochránit páteř před poškozením. Také je dobré mít i teplé rukavice. Ty kvalitní nejen zahřejí, ale také fungují i mírně protektivně.

 

Dobré lyže

Nejlepším způsobem ochrany je nevysekat se na každých deseti metrech. K tomu jsou potřeba nejen bohaté zkušenosti, ovšem rovněž i správné freeride lyže. Oproti klasickým sjezdovým lyžím jsou delší a širší. To hodně přispívá ke stabilitě, díky čemuž se má lyžař větší šanci udržet na nohou.

Nejedná se ale o nic laciného. Opravdu kvalitní kousky mohou stát i několik desítek tisíc korun. Kvalita se však dá koupit i za mnohem méně.

Samozřejmostí by měly být i kvalitní hole. Pro rekreační jezdění není potřeba kupovat vyloženě něco extra. Bohatě postačí modely z hliníku. Vydrží, jsou lehké a dobře se s nimi jezdí.

Při výběru je nutné klást velký důraz primárně na velikost. Výška holí by měla být zhruba o půl metrů nižší, než je výška postavy lyžaře. Důležitá je v tomto případě i pohodlnost úchopu.

Komentáře

K tomuto příspěvku nebyly přidány žádné komentáře

Přidat nový komentář

Pro přidání nového komentáře musíte být přihlášeni. Přihlásit se