Reklama

Pletací a háčkovací příze pro vaše kreativní tvoření

Doporučujeme
31. Aug 2024
352 zobrazení
Pletací a háčkovací příze pro vaše kreativní tvoření

Ruční práce, jako jsou pletení a háčkování, patří mezi ty nejlepší lečby duševního zdraví. Zklidní naši mysl, jsou doporučovanou relaxační technikou. Radost nám přináší nejen samotná činnost, ale hlavně konečný výsledek, jejž jsme si sami vytvořili.

 

Základem je výběr správné příze

Pro každý výrobek je vhodný jiný typ příze. Proto bychom si na začátku měli ujasnit, co chceme vytvořit, kolik příze bude potřeba a zda se bude jednat pouze o dekoraci, či předmět ke každodennímu užívání. Na výrobu krajkovaných ubrusů, prostírání či záclon se doporučuje tenká háčkovací příze. Ta se hodí i pro paličkování. O něco silnější bavlněná příze je jako stvořená pro háčkované oblečení. Akrylová příze má výborné tepelné vlastnosti, proto je vhodná jako pletací příze pro zimní doplňky.

 

Vytvořte si bytové dekorace

V poslední době je velmi oblíbená mírně elastická špagetová příze. Používá se hlavně pro háčkování přehozů, dek, koberečků, povlaků na polštáře nebo košíků. Jelikož se jedná o velmi pevný materiál, dají se ze špagetové příze uháčkovat též velmi bytelné tašky. Špagetová příze je tvořena nařezanými bavlněnými proužky, proto se při práci s ní používají silnější háčky nebo jehlice. S touto přízí lze plést i pouze rukama.

 

Pro dětské hračky

Žinylka je to pravé pro výrobu háčkovaných či pletených dětských hraček a oblečení. Její vlákno je obalené nadýchaným chmýřím, proto je velice hebká a příjemná k citlivé dětské pokožce. K domácímu tvoření bychom ovšem měli používat pouze kvalitní žinylku, z níž se nebudou snadno uvolňovat vlákna. Po čase by totiž výrobek působil opelichaným dojmem. Žinylku vysoké kvality poznáte pomocí jednoduchého testu. Pokud sundáte žinylková vlákna z nitek, neměly by se tyto nitky po zatažení za jejich konce přetrhnout.

Komentáře

K tomuto příspěvku nebyly přidány žádné komentáře

Přidat nový komentář

Pro přidání nového komentáře musíte být přihlášeni. Přihlásit se