Reklama

Odstranění tetování – pro krásu se (ne)musí trpět

Doporučujeme
20. Aug 2024
43 zobrazení
Odstranění tetování – pro krásu se (ne)musí trpět

Odstraňování tetovaných tělesných partií se v posledních letech těší narůstající popularitě, to ale neznamená, že by se jednalo o mileniální hysterii.

 

Okénko do historie odstranění tetování

Tetováním v minulosti patřilo k výsadám indonéských, polynéských a některých západočínských minoritních skupin. Do Evropy se dostalo díky objevitelským počinům kapitána Jamese Cooka. On se také považuje za vůbec prvního Evropana honosícího se tetováním. Už v jeho době se tetovaní námořníci pokoušeli nechtěné symboly z těla odstranit. Bylo to za pomocí ohně, kyselin a nožů, jako dezinfekce fungoval alkohol. Od těch dob uplynulo spoustu času a technologie se posunula.

 

Půl století výzkumu nahradilo oheň a nože pulsními lasery

Dalo by se říci, že nová éra odstraňování se začala rodit v sedmdesátých letech minulého století.

Chronologický přehled vývoje laserových aparátů.

  • 1967 – první laserová seance, kdy Dr. Leon Goldman použil YAG laser a 694 Rubínový laser k odstranění tetování na těle jednoho ze svých klientů.

  • 1978 – pokus o použití laserového zařízení na bázi oxidu uhličitého.

  • 1979 – v tomto roce se objevuje laser argonový, pokus podstupuje 28 klientů, úspěch se však nedostavuje.

  • Na začátku 80’ let 20. století se dostavují první úspěšné studie Q-laserů a rubínových laserů na oddělení plastické chirurgie a popálenin Canniesburnské nemocnice v Glasgowě.

  • Na konci 80. let 20. století přichází glasgowská firma Derma-lase Limited s prvním komerčně distribuovaným Q-laserem.

  • Počátek 90. let 20. století se piko-laserová zařízení stávají dominantou kosmetického trhu a odstranění tetování tak vstupuje do nové éry.

 

Jak tomu bylo před příchodem laserových zařízení

Před příchodem piko-laserových zařízení se na zbavení tetovaných ploch používalo několik metod. Jejich postup je však spíše drastický a výsledný efekt žalostný. Dají se podstoupit i v současnosti, jejich popularita však (naštěstí) ustupuje do pozadí.

  1. Kryoterapie – jak už sám název napovídá, jedná se o odstranění zdravých vrstev kůže ‘vymrazováním’. V místě tak dochází k odumření tkáně a kůže se následně odloupe. Dost často se tato metoda kombinuje s mikrodermabrází.

  2. Rejuvi – metoda postavená na vpichování chemické substance do tetované vrstvy kůže. Chemický roztok vytváří silnou vrstvu kolem pigment tetování a postupně je protlačuje přes svrchní vrstvy kůže na povrch.

  3. (Mikro)Dermabráze – nic jiného než vybrušování kůže za pomoci brusného nástroje. Metoda nesmírně bolestivá, která s sebou přináší krvácení, zanícení, plísně, pálení, svědění v době hojení.

  4. Salabráze – krystalická sůl a voda jsou pod vysokým tlakem stříkány na tetované místo. Procedura je zapotřebí několikrát za sebou opakovat, než se svrchní vrstva společně s tetovanou vrstvou odloupne.

  5. Chirurgické vyříznutí – se provádí ostrými nástroji. Tetované místo se vyřízne skalpelem a následně se kůže sešívá dohromady. K provedení zákroku je zapotřebí lokální anestezie a je vhodné spíše pro menší tetování.

  6. Odstranění kyselinou a krémy – na internetu se nabízejí přípravky (krémy, masti a pod.), které mají být efektivní a účinné. Většina z nich obsahuje kyselinu trichloroctovou, která způsobuje korozi a je ilegální substancí. Co následuje po použití takového produktu si asi dokážete sami představit...

  7. Odstranění tetování laserem – nejúčinnější metoda, která v porovnání s výše jmenovanými nepřináší žádné drastické následky. Energie laserového paprsku se zaměří na pigment ve střední vrstvě pokožky a způsobí jeho rozpadnutí na malé částice, které jsou pak vyloučeny tělesným systémem. Laserová procedura v běžných případech nezpůsobuje zjizvení kůže.

 

Pečlivě promyslete vaše možnosti před finálním rozhodnutím

Pokud se z jakéhokoliv důvodu rozhodnete tetování ze svého těla odstranit, máte na výběr z několik možností. Porovnejte mezi efektivností, cenou a následnou délkou rekonvalescence. Analýza všech dostupných metod Vám v souvztažnosti s Vaším rozpočtem může napomoci s Vaším finálním rozhodnutím. Na paměti mějte to, že nejefektivnějším způsobem je klinicky prověřená metoda provedená pod dohledem profesionálů. Nemyslete jen na svůj vzhled, ale zvažte také své zdraví.

Komentáře

K tomuto příspěvku nebyly přidány žádné komentáře

Přidat nový komentář

Pro přidání nového komentáře musíte být přihlášeni. Přihlásit se