Když potřebujeme něco rychlého k jídlu, jdeme pro kebab. Jakmile nás honí mlsná, slupneme malou kostičku brownie. Jde o dobroty, které jsou dnes velmi moderní, možná na ně máte své recepty. Co o nich ale víte?
Kebab pochází především z oblastí Blízkého východu, střední a jižní Asie, kde je tradiční pečení mas na rožni. Toto občerstvení je tak typické pro piknikové dýchánky nebo klasické grilování. Základem je jehněčí maso, v arabských státech velmi oblíbené. Dále také hovězí maso, někdy se však používá i kuřecí či dokonce rybí. Hledáte vepřové? To nejde přece, v muslimských oblastech jde z náboženských důvodů o maso nečisté. Asi znáte z bufetů ty velké štangle, z nichž se maso odřezává. Můžete ale si ale udělat tento kebab z masa mletého. Recepty se různí, v turecké kuchyni jej připravují podobně jako gyros, dürüm kebab jako maso v tortille známe zase v Evropě. Blíže Orientu je ale najdete v arabském chlebu. Někdy však stačí jen obloha ze zeleniny a vše se zalije omáčkou.
Brownies jsou čokoládové moučníky ze Spojených států. Recept se poprvé objevil v učebnici vaření Boston Cooking-School Cook Book z roku 1896 od Fannie Farmerové. Postup se však modifikoval, ten současný se ustálil až na počátku 20. století. Tehdy se v moučníku objevilo především více čokolády. Základem je třené těsto, kde převládá hlavně kakao ve všech podobách, tedy klasické sypké a kousky čokolády. Nechybí vejce, máslo a mouka. Můžete přidat i oříšky nebo rozinky. Těsto se upeče jako jedna placka a až pak se nakrájí na menší kousky. Můžete pocukrovat, doplnit šlehačkou, teplé výborně chutná se zmrzlinou, jež si notuje s rozteklou čokoládou. Jde o velmi chutný a jednoduchý recept, kdy si připravíte v podstatě sladké jednohubky, a ty se vám hodí pro každou příležitost.
Komentáře