Letošní houbařská sezóna je v plném proudu a šťastní sběrači hub se vrací z lesů s plnými košíky. Pokud také patříte mezi milovníky lesa a hledání nádherných kloboučků babek, hříbků či lišek, určitě máte své oblíbené recepty, jak tyto dary lesa zpracovat a pochutnat si na nich. Pokud už máte dost skleniček naložených houbiček v octu, zavařování a sušení vás už zmáhá, vrhněte se na mražení! I skladování hub v mrazáku má však svá pravidla!
A to už přímo v lese. Pokud narazíte na houbu, u které se začíná viditelně rozvíjet plíseň, raději ji ponechte veverkám a slimákům ke snídani či večeři. Sbírejte jen zdravé kvalitní houby – okousaná houba nevadí, hodí se však spíše k okamžité spotřebě. K zamrazení tedy vybírejte jen luxusní kousky, které řádně očistíte.
A dopřejte jim malou koupel! Možná si řeknete, že k zamrazení se hodí jakákoli houba. My vám však poradíme, že nejlepší je mrazit hřibovité houby, babky a lišky. Svou strukturou jsou k mražení ideální. A hlavně vám budou chutnat i uprostřed třeskuté zimy. Umí si totiž zachovat svou chuť i aroma. Před další přípravou je však důležité houby propláchnout pod tekoucí houbou. A pak je začít zpracovávat k mražení.
Protože jinak se pro vás mohou stát i zdraví nebezpečnými. Proces mražení totiž nenastane v okamžiku. Během těch několika hodin, než se houby zmrazí, se v nich mohou uvolňovat mykotoxiny, které vám mohou pochroumat zdraví. Proto vždy před vložením hub do mrazáku jim dopřejte pořádnou dávku tepelné úpravy. Houby můžete povařit nebo podusit.
Můžete nejlépe nakrájet i na větší čtvrtky, menší houbičky můžete nechat i celé. Houby dejte do vroucí osolené vody a přidejte lžíci octu. Vařit je nemusíte příliš dlouhou – podle velikosti stačí několik minut. Když jsou houby povařené, ochlaďte je ve studené vodě. Po ochladnutí je dejte do sáčku, odstraňte přebytečný vzduch a vložte do mrazáku. Připravit si samozřejmě můžete i balíčky s houbami pokrájenými na menší kousky – ty pak vařte kratší dobu. Předvařené houby jsou ideální do omáček či houbových gulášů.
Ty vyžadují více času na přípravu. Jsou však pak skvěle připravené na smaženici či pod maso. Houby stačí nakrájet na větší plátky a dusit v menším množství vody osolené vody a vlastní šťávě. Když změknou, přidejte lžíci oleje. Následně nádobu zchlaďte ve studené vodě a houby uložte do připravených sáčků. Do mrazáku je zazimujte až po řádném ochladnutí.
Komentáře