Reklama

Jak si zvolit tu pravou kuchyňskou váhu?

Doporučujeme
27. Aug 2024
16 zobrazení
Jak si zvolit tu pravou kuchyňskou váhu?

Pokud si člověk doma neohřívá pouze párky, ale naopak se alespoň trochu věnuje vaření, případně dokonce pečení, bez adekvátní kuchyňské váhy se neobejde.

Jak si ale vybrat tu nejlepší, zvláště, když je dnes na trhu tolik možností? Kupodivu to není zase tak složité.

 

Přesnost a maximální zatížení

Kdo se rád věnuje hlavně pečení, ten by se měl zaměřit na co největší přesnost. Zvláště u dortů a zákusků je nezbytné držet se receptu maximální možnou měrou. I malé odchýlení může změnit výsledek k nepoznání.

Kuchyňská váha pro milovníky domácí pečení by tudíž měla být co možná nejpřesnější. Optimální přesnost by se měla držet okolo 1 g. Je ale nezbytné počítat s tím, že za takový produkt je potřeba si připlatit. Váhy s vyššími odchylkami jsou přeci jen o něco levnější.

Důležitým faktorem je také maximální zatížení. Do běžné kuchyně obvykle stačí pořídit verzi se zatížením okolo 5 kg.

Lidé, kteří však pečou či vaří ve větším množství, než je standard, musí potřeba počítat s vyšším maximálním zatížení a podle toho taky vybírat.

 

Mechanické nebo digitální?

Mechanické váhy jsou klasikou, která moc nestojí. Pro svůj provoz navíc nepotřebují žádné baterie. Rovněž disponují vysokým maximálním zatížením. S přesností na tom však nejsou nejlépe.

Modernější alternativou jsou pak digitální verze. Typická digitální kuchyňská váha je obvykle velmi přesná, má podsvícený displej a často i celou řadu užitečných funkcí. Pro svůj chod ovšem potřebuje baterie, jež je potřeba jednou za čas měnit.

 

Vhodný materiál

Kuchyňské váhy je dobré vybírat i podle materiálu. Standardně se k jejich výrobě používají plast, nerezová ocel a sklo.

Plastové modely jsou cenově nejdostupnější, nicméně mají problém se zachycováním a přenášením pachů, což není u práce s potravinami ta nejlepší vlastnost. Na druhou stranu se dobře udržují v čistotě. Nerezové a skleněné variace jsou rovněž snadno omyvatelné, avšak pachy dále nepřenášejí. Jsou ovšem obvykle dražší.

Komentáře

K tomuto příspěvku nebyly přidány žádné komentáře

Přidat nový komentář

Pro přidání nového komentáře musíte být přihlášeni. Přihlásit se