Reklama

Jak pečovat o svá garážová vrata, abyste co nejvíce prodloužili jejich životnost?

Doporučujeme
23. Aug 2024
37 zobrazení
Jak pečovat o svá garážová vrata, abyste co nejvíce prodloužili jejich životnost?

Cena garážových vrat se pohybuje mezi 15 000-40 000 Kč. Je proto na místě provést jednou za čas údržbu, abyste zamezili vzniku problémů, které by mohly vaše vrata nenávratně poškodit.

Tipy na údržbu garážových vrat

 

Čištění

Čištění garážových vrat vyžaduje více než jen umytí jejich plochy. Je důležité také vyčistit kolejnice a těsnění od nahromaděného prachu a listí, aby se vrata bezproblémově otevírala a zavírala.

V případě, že vrata skřípou, použijte vhodné mazivo na panty, pružiny a jiné pohyblivé části. Nepoužívejte ho však na kolejnice, protože by se na nich mohl hromadit prach.

 

Vyvážení

Garážová vrata fungují na systému zkrutných, nebo tažných pružin. Je důležité jednou za čas pružiny zkontrolovat, protože se postupně opotřebovávají.

Odpojte vrata od elektrického pohonu a ručně je vytáhněte do zhruba poloviny otvoru garáže. Vrata by se neměla sama od sebe vysunovat nahoru nebo padat. Jestliže se vám vrata nezdají dobře vyvážená, možná bude nutné pružiny vyměnit. Můžete to provést sami, ale pokud si nejste jistí svými dovednostmi, pozvěte si odborníka.

 

Obecná kontrola

Zkontrolujte, že vrata správně zajíždí a vyjíždí, obě strany jsou ve stejné výšce nebo nemají žádné viditelné poškození.

Klíčem na utahování se také ujistěte, že všechny panty jsou dobře utažené. Pokud máte vrata s dálkovým ovládáním, nezapomeňte jednou za čas vyměnit baterky v ovladači.

 

Údržba vašich vrat se bude o něco lišit podle toho jaký druh vlastníte a dalších specifik. U sekčních vrat je například nutné zkontrolovat, zda nejsou poškozená ocelová lanka.

Kontrola vrat by se měla dělat aspoň jednou do roka. Nahlédněte do instrukcí od výrobce, jestli neposkytuje další rady pro údržbu vámi zakoupených vrat. V případě, že se vám něco nezdá se určitě neváhejte obrátit na experta.

Komentáře

K tomuto příspěvku nebyly přidány žádné komentáře

Přidat nový komentář

Pro přidání nového komentáře musíte být přihlášeni. Přihlásit se