Reklama

I na elektřině se dá ušetřit

Doporučujeme
24. Aug 2024
44 zobrazení
I na elektřině se dá ušetřit

Ještě relativně donedávna cenu elektřiny většina domácností neřešila, jelikož byla docela levná, avšak v poslední době se naopak jedná o jedno ze stěžejních témat nejen u nás.

Tato komodita totiž nedávno nebývale podražila, což vedlo mimo jiné i k nutnosti začít šetřit, kde se dá. Nemusíte však být příliš radikální, mnohdy stačí jen dílčí kroky, a přesto bude efekt více než dostatečný.

 

Elektrospotřebiče žerou nejvíc

Ještě v dobách socialismu bylo v domácnostech na elektřinu jen několik málo spotřebičů v čele s televizí. A tu taky neměl ani zdaleka každý. Nicméně časy se mění a dnes je možné do zásuvky strčit prakticky cokoliv.

V současnosti máme doma elektrospotřebičů více než kdy jindy a život bez nich si už ani nedokážeme představit. I proto je vyhazovat nemá žádný smysl. Ať vám klidně slouží dál, ale pouze v omezené míře.

Není přeci nezbytné, aby televize hrála od rána do večera. To samé samozřejmě platí i o počítači. Navíc se oba tyto přístroje dají snadno přepnout do méně žravého režimu, kdy odebírají ze sítě sotva polovinu toho, co normálně.

Mnohé elektrospotřebiče rovněž disponují úsporným módem, třeba mikrovlnná trouba. I během něj ovšem dochází k odběru. Po použití takovéhoto přístroje se doporučuje ho prostě vytáhnout ze zásuvky.

 

Úsporná světla

Popřemýšlet byste měli i o velice efektivních LED světlech. Hlavně na podzim a v zimě se hodně svítí, což má v případě použití tradičnějších žárovek velký vliv na spotřebu. Úsporně osvětlení LED navíc není o moc dražší než daleko žravější alternativy. Často je tomu právě naopak. Není tak důvod nedat jim šanci. Ideální je nainstalovat alespoň jedno do každého pokoje.

Tento druh osvětlení lze za poměrně výhodnou cenu nakoupit kupříkladu v e-shopu Silring. Široký výběr vás asi donutí projít si všechny kategorie na webu, avšak jistě nebudete takto využitého času litovat.

Komentáře

K tomuto příspěvku nebyly přidány žádné komentáře

Přidat nový komentář

Pro přidání nového komentáře musíte být přihlášeni. Přihlásit se