Reklama

Hledáte tipy, jak vybrat kotouče na vzpěračské tyče?

Doporučujeme
27. Aug 2024
29 zobrazení
Hledáte tipy, jak vybrat kotouče na vzpěračské tyče?

Výběru kotoučů vždy předchází volba vhodné vzpěračské tyče. Následně si lze kotouče koupit kusové, nebo v sadě. Sadu nakupujte až poté, co zjistíte, jaký typ kotouče vám vlastně vyhovuje. Sady bývají cenově výhodnější, proto mnozí začátečníci sáhnou ihned právě pro ní. Bude vám ale vyhovovat? Podívejte se na důležité vlastnosti, které vám zátěžové kotouče umí nabídnout.

 

Materiál dává kotoučům odolnost i chrání podlahy

Jednou z prvních vlastností, na které byste se při výběru kotoučů měli koukat, je to, z jakého jsou materiálu. V podstatě se vyrábí ze třech. Nejčastěji se setkáte s ocelovými. Ty jsou pevné a odolné i při hrubším zacházení. Mají pogumovanou povrchovou úpravu, která chrání samotné kouče, ale i podlahu na které s nimi manipulujeme.

Někdo nedá dopustit na tradiční litinové kotouče. Ty se však nabízí výhradně bez povrchové úpravy, což však ohrožuje podlahu, na které s nimi cvičíme a manipulujeme. Litinové kotouče ze slitiny železa jsou ale velice pevné a odolné, a proto i stále oblíbené.

Hledáte levné kotouče? Vyrábí se s cementovou výplní. Jejich nevýhodou je možnost poškození, pokud s nimi nezacházíte zrovna v rukavičkách. Proti jejich samotnému poškození i proti poškození podlahy jsou potaženy ochrannou plastovou vrstvou.

 

Ještě jednou k povrchům

Povrchy jsme již zmínili u materiálů, ze kterých se kotouče vyrábí. Co který nabízí? Plastový povrch ochraňuje především samotný kotouč. Snižuje se riziko jeho poškození při odkládaní kotouče. Druhá povrchová úprava, pogumování, má schopnost tlumit nárazy, čímž chrání kotouč i podlahu. Tlumí rovněž hluk při dopadu či pokládání kotouče. Pogumované kotouče mají delší životnost, protože je tato povrchová úprava šetří před opotřebením.

 

Aby vám kotouč sedl

Pokud vybíráte kotouče prvně, mohli byste opomenout důležitý parametr, tím je průměr otvoru. U domácího náčiní se lze setkat s 25mm průměrem. U profi nářadí příliš častým není. Pro nakládací činky i jako závaží k posilovacím strojům se používají 30mm kotouče. Stále častěji se s nimi setkáte i u vybavení pro domácí posilovnu. Nakonec se vyrábí tzv. olympijské, 50mm kotouče. Bývají určeny pro profi cvičení.

Komentáře

K tomuto příspěvku nebyly přidány žádné komentáře

Přidat nový komentář

Pro přidání nového komentáře musíte být přihlášeni. Přihlásit se