Reklama

Aby se z kojení nestala noční můra

Doporučujeme
25. Aug 2024
71 zobrazení
Aby se z kojení nestala noční můra

Proč je tak důležité kojit a jak předejít komplikacím s tím spojeným? I to se dozvíte z následujícího článku.

Kojení je přirozená metoda krmení nejmenších dětí od jejich narození až po odstavení. Mateřské mléko obsahuje v ideální rovnováze všechny pro dítě nezbytné živiny, a navíc mu poskytuje i cenné protilátky, jež ho chrání před infekcemi. Kromě toho jedině kojení poskytuje matce a dítěti tolik potřebnou blízkost a bezprostřední dotek, jež mezi nimi vytvářejí citové pouto.

 

Jak začít?

Kdy a jak správně přiložit dítě k prsu? Ideálně hned po jeho narození. Jakmile začne sát, musí se maminka ujistit, že jeho ústa obsáhla kromě bradavky i celý prsní dvorec (tmavou oblast kolem bradavky.) To jednak pomáhá stimulovat tvorbu a volný odtok mléka, ale také brání bolestivosti vznikající stiskem samotné bradavky. Při kojení by matka měla sedět opřená a dítě držet pevně v náruči tak, aby jeho hlava byla nad úrovní žaludku.

 

Interval kojení

V několika prvních dnech po narození je třeba dítě povzbuzovat k častému pití vždy po dobu několika minut. Co se intervalu týče, ten je třeba v počátečních dnech kojení vysledovat. Nebojte se zpočátku dítě kojit dle potřeby, klidně i každou hodinu. Postupem času tento interval zkraťte na tři až čtyři hodiny.

 

Problémy s kojením

Ne vždy je kojení bezproblémové. V počátcích často dochází k přeplnění prsů, což jednak způsobuje nepříjemné pocity matce, ale také brání správnému přisátí samotnému dítěti. Tento problém se často vyřeší vyprázdněním části mléka z prsů, ať již manuálně či pomocí odsávačky.

 

Jak na popraskané a bolavé bradavky?

Časté jsou také bolavé bradavky. V případě jejich zvýšené citlivosti či popraskání lze doporučit speciální obklady Multi-Mam Compresses. Ty jsou napuštěné speciální přírodní směsí na bázi aloe vera stimulující přirozený proces hojení a neutralizující škodlivé bakterie. Cílem léčby je předejít vzniku zánět a abscesu, který vyžaduje již léčbu antibiotiky. Kojení je pak třeba přerušit a znovu s nim začít až po skončení léčby. Kojící matka by také měla nosit volné šaty a správnou podprsenku poskytující dobrou oporu prsům.

Komentáře

K tomuto příspěvku nebyly přidány žádné komentáře

Přidat nový komentář

Pro přidání nového komentáře musíte být přihlášeni. Přihlásit se