Reklama

4 zajímavé věci, které jste určitě nevěděli o mandlích

Doporučujeme
21. Aug 2024
27 zobrazení
4 zajímavé věci, které jste určitě nevěděli o mandlích

Mandle jsou zdravým mlsáním se spoustou výhod. Když je zkombinujete s ovocem, získáte chutnou odpolední svačinku, která vám dodá bílkoviny, antioxidanty, přírodní sacharidy, spoustu hořčíku a vlákniny. Díky hořčíku se celkově zklidníte, dobije se vám energie, vitamin E je zase skvělý pro pokožku.

Pojďte si o mandlích přečíst 4 zajímavá fakta, díky nimž možná změníte názor na ně a 100% se dozvíte něco nového.

 

1. Mandle technicky nejsou ořech, nýbrž semena

Běžně je řadíme mezi ořechy, technicky vzato ale ořechem nejsou. Mandle je semenem stromu nazývaného mandloň, který dorůstá do výšky až 12 metrů. U nás se mandloně pěstují na jižní Moravě, bývají ale menší (jen kolem 6 metrů) a neplodí tolik. Mandloň má plody peckovice, to z ní činí strom příbuzný třeba s meruňkou a broskví. Samotná mandle, již jíme, se ukrývá v zeleném chlupatém obalu.

Věděli jste, že…? Mandloňový sad v Hustopečích je jediným mandloňovým sadem v celé střední Evropě.

 

2. Příprava mandlí je složitá

Mandle nestačí sklidit ze stromů, zabalit a poslat do obchodu. Ve skutečnosti je proces mezi sklizením ze stromu a distribucí na pulty obchodů dost složitý, což je samozřejmě i důvod, proč jsou mandle poměrně drahé. Po sklizni se musí nechat dobře vysušit zhruba týden až 10 dnů. Následně se čistí a třídí, odstraňuje se z nich skořápka. Ano, mandle jsou chráněné ve skořápce, kterou jste pravděpodobně nikdy neviděli, protože do obchodu míří již bez ní – někdy je pořídíte blanšírované, tedy bez slupky. Pokud si koupíte mandle se slupkou, stačí je zalít horkou vodou, slupky jdou pak hezky dolů.

Věděli jste, že…? Žádná část mandlí se nevyhazuje. Seschlá chlupatá rubina se používá jako krmivo pro zvířata a skořápky zase jako podestýlka.

 

3. Existuje celá řada odrůd mandlí

Není mandle jako mandle. Drtivou většinu světové produkce představují mandle Nonpareil s tenkou skořápkou a hladkým jádrem, jsou bledé. Menšími a širokými jádry se vyznačují mandle Mission, které mají slanější chuť. Dalším základním typem jsou mandle California. Ostatně až 80 % světové produkce mandlí pochází z Kalifornie.

Věděli jste že…? V Česku se pěstuje odrůda Nikol s velkými a protáhlými plody.

 

4. Měli byste je jíst se slupkou

Na výrobu mandlové mouky či cukrářské využití se používají výhradně bez slupky, k svačince byste si je ovšem měli dopřát raději s hnědou slupkou, ta totiž obsahuje velké množství antioxidantů pomáhajících proti stárnutí a působících proti rozvoji civilizačních chorob. Chcete-li jim předcházet, dopřejte si hrst mandlí denně, můžete je kombinovat například s ovocem, mlékem či čokoládou, s těmi fungují výborně.

Věděli jste že…? Mandle obsahují vitamíny E a B2, mangan, měď, fosfor, hořčík, vlákninu, bílkoviny a tuk.

Tak kdy si je dopřejete? Objednejte si je například z e-shopu Nutsman, kde je pořídíte třeba pražené a solené, nebo obalované v jogurtu.

Komentáře

K tomuto příspěvku nebyly přidány žádné komentáře

Přidat nový komentář

Pro přidání nového komentáře musíte být přihlášeni. Přihlásit se